Historie

Historie HMCHelmonds Muziek Corps werd opgericht op 15 oktober 1883 als fanfare van de Koninklijke Nederlandsche Machinefabrieken v/h E. Begemann. Het was de eerste fabrieksfanfare van Brabant. De directie van de fabriek beoogde met de oprichting van een fanfare haar werknemers een zinvolle bezigheid te geven in de schaarse vrije uurtjes die ze in die tijd hadden. Drankmisbruik kwam veel voor door de grote armoede. Door middel van het oprichten van een fanfare probeerde men ook het drankmisbruik tegen te gaan. Dat bleek een desillusie. Ook de muziek die werd gespeeld zou niet bijster goed zijn geweest gezien de bijnaam die het corps van de Helmondse bevolking kreeg: Begemann's Ketelmuziek. Binnen tien jaar na de oprichting trok de directie van de fabriek zich terug uit de fanfare, maar ondersteunde hen nog wel een tijdlang financieel. Toen ze dit ook niet meer deden ging de fanfare zelfstandig verder als Helmonds Fanfare Corps. In 1905 kocht men houtinstrumenten aan en werd de fanfare een harmonie met als naam: Helmonds Muziek Corps. Tot aan de dertiger jaren van de 20e eeuw was er een marginaal bestaan voor HMC. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog klom de harmonie uit het dal. Helaas gooide de oorlog roet in het eten. Op het moment dat alle Nederlandse culturele verenigingen zich van de Duitse bezetter verplicht aan moesten sluiten bij de "Kulturkammer" ging het corps uit elkaar. De koperinstrumenten werden verstopt. Op Bevrijdingsdag 25 september 1944 kwamen de leden weer bij elkaar en brachten de bevrijders spontaan een serenade.

Bergopwaarts

Na de oorlog ging het bergopwaarts met HMC. Muzikaal ging het in stijgende lijn, vooral door toedoen van de dirigenten Cor Swinkels en Ton Kotter. HMC had wel al sinds 1933 een beschermheer in de persoon van Jan Fentener van Vlissingen, maar financieel en organisatorisch ging het pas in stijgende lijn dankzij de oprichting van de Ereraad begin vijftiger jaren. In 1955 werden de eerste uniformen aangeschaft: Rode jassen, groene broeken en een groene baret met pluim. Al snel kreeg de harmonie de bijnaam "de Rooi Herremenie", zustervereniging Phileutonia was dankzij haar blauwe uniformen "de Blauw Herremenie".

Harmonie vanaf 1960

Het harmonieorkest is in 1960 gepromoveerd naar de hoogste afdeling van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekgezelschappen (KNFM). Hoewel niet alle concoursen altijd even vlekkeloos verliepen, heeft HMC dat hoge niveau tot op heden weten te behouden. Dit alles dankzij de professionele dirigenten. Onder leiding van dirigent Hans Pastoor werd het harmonieorkest in maart 2004 landskampioen (KNFM). Onder leiding van dezelfde dirigent Hans Pastoor "promoveerde" het harmonieorkest in juni 2007 naar de Concertdivisie nadat het orkest drie maal op rij een 1e prijs met onderscheiding wist te behalen op KNFM concoursen (Gorinchem, Eibergen en Terneuzen). Vanaf 1974 organiseerde HMC bovendien jaarlijks het Grand Gala als jaarlijkse muzikaal hoogtepunt voor het harmonieorkest. Door het financiële succes van deze concerten konden in 1977 nieuwe uniformen worden aangeschaft: Rode jassen, zwarte broeken en zwarte petten met rode rand. HMC bleef dus "de Rooi Herremenie". Door goed onderhoud en regelmatige vernieuwing zijn deze uniformen tot op heden in gebruik. 

HMC jaren 50HMC jaren 20

Slagwerkensemble vanaf 1952

In 1952 werd de drumband opgericht. Later werd de naam drumband veranderd in tamboerkorps. Het tamboerkorps liet zich ook niet onbetuigd. Onder leiding van mede oprichter Wim Boetzkes werden vele prijzen in de wacht gesleept. In 1970 werden zij zelfs tweede op het landskampioenschap van de KNFM. Op 9 december 1995, behaalde het tamboerkorps het landskampioenschap bij de KNFM. Toen stond het tamboerkorps onder leiding van Harrie Lammers. Het tamboerkorps is vanaf het jaar 2000 omgebouwd tot een volwaardig slagwerkensemble met een diversiteit aan slagwerkinstrumenten.

Dirigenten

De dirigenten van het harmonieorkest vanaf 1945: Cor Swinkels; Ton Kotter: Huub Brouwer, Bep Warnas, Henk Heins, Guus Dohmen, Berry van Oort, Hans Pastoor, Martijn Pepels, Rob van der Zee, Willem van Zee.
Instructeurs slagwerkensemble vanaf 1952: Wim Boetzkes, Jan Peeters, Ria Mombarg, Harrie van Otterdijk, Harrie Lammers, Jeroen Engel, Harrie van Otterdijk, Leon Camp, Rob van der Sommen.

Toekomst

Helmonds Muziek Corps timmert nog altijd aan de weg en hoopt dat niet alleen de leden maar vooral ook haar luisteraars in de toekomst nog volop plezier beleven aan haar muzikaliteit. In 2008 vierde HMC haar 125-jarig met alle Helmonders door een gala te organiseren waar onder andere Guus Meeuwis optrad en door een concert te geven in de kasteeltuin waar heel Helmond van kon genieten.